Faceți căutări pe acest blog

luni, 23 noiembrie 2009

Moartea Alba

Un toxicoman a renuntat dupa 7 ani la droguri, dupa ce i-a promis mamei sale muribunde ca se va lasa de «moartea alba»


Un tanar din Ramnicu Valcea, dependent de droguri timp de sapte ani, a reusit sa renunte la viciul care i-a macinat viata. Tanarul a spus ca s-a hotarat sa renunte in cele din urma la heroina care ii devenise indispensabila abia atunci cand s-a aflat la pragul dintre viata si moarte. In perioada critica, baiatul consuma aproape un gram de heroina pe zi, ceea ce inseamna aproape 10 doze, si ajunsese sa nu mai deosebeasca fictiunea de realitate. Andrei I. cheltuia pe droguri 2.000 euro pe luna. In urma cu un an si jumatate, subcomisarul Constantin Durleci, seful Centrului Antidrog Valcea, a fost abordat de parintii tanarului. Acestia erau disperati si isi doreau din tot sufletul ca fiul lor sa fie salvat. Singurul lucru care l-a determinat pe Andrei sa se lase de droguri a fost promisiunea facuta mamei sale, bolnava de cancer, aflata pe patul de moarte. La numai doua luni de la momentul respectiv, mama baiatului a murit. Baiatul inca mai crede ca motivul pentru care mama lui s-a imbolnavit a fost el.

Atunci cand a inceput sa se drogheze, el nu a stiut care erau efectele drogului asupra sa. Pana acum, desi a trecut mai mult de o jumatate de an de la moartea mamei sale, tanarul s-a tinut de cuvant. In amintirea faptului ca parintii sai s-au adresat primii Centrului Antidrog Valcea pentru a-l salva, Andrei doreste acum sa fie un exemplu pentru alti tineri care au cazut in capcana "mortii albe". El provine dintr-o familie instarita, dar spune ca acest flagel poate acapara orice tanar, din orice mediu social. La solicitarea conducerii Centrului Antidrog Valcea, el a fost de acord sa isi spuna povestea.

«M-am drogat din curiozitate»

Pentru a-i proteja identitatea, politistii valceni i-au acoperit fata cu o cagula imprumutata de la Detasamentul Politiei de Interventie Rapida. "Am inceput intr-un cerc de prieteni, la Bucuresti, la un club. Era un drog care nu s-a mai fabricat apoi si ni l-a turnat cineva in cafea, cerandu-ne 25.000 de lei de fiecare. Asta era acum sapte ani. Mai intai am consumat droguri usoare, apoi am trecut la heroina si, in decurs de trei luni, deja ma injectam. La inceput am vrut sa vad cum este, dar heroina este mult mai puternica decat celelalte droguri si nu mi-am dat seama ca nu ma mai puteam opri. Nu m-am gandit niciodata ca mi-as fi putut pierde controlul. Drogul mi-a dat dependenta.

Le-am facut si parintilor mei viata un calvar", a spus Andrei.

«Vindeam lucruri din casa»

Andrei era in anul doi la o facultate din Bucuresti atunci cand a inceput sa consume droguri. "Am renuntat si la studii pentru droguri. Ajunsesem sa ma imprietenesc doar cu toxicomani, iar pe vechii prieteni ii contactam doar cand voiam sa imprumut bani de la ei. La inceput consumam doze in functie de ce bani aveam, intre 1 si 5 doze. Ajunsesem apoi si la 10 doze pe zi. Am luat bani de la parinti, de la cunostinte, iar cand nu mai aveam resurse, vindeam lucruri din casa. As fi facut orice pentru bani, pana la furt, la crima. Chiar si la spitalele de dezintoxicare se pot infiltra droguri, dar nu de catre personal, ci de cunoscuti din afara", a mai povestit tanarul.

Prietena sa i-a fost mereu alaturi

La inceput, familia baiatului nu a stiut ca acesta incepuse sa se drogheze, nici macar nu banuia ceva. Dar atunci cand au sesizat ca incep sa dispara diverse lucruri de valoare din casa, au inteles ca fiul lor apucase pe o cale gresita. "Familia mi-a fost alaturi, dar si prietena mea m-a ajutat foarte mult. Nu m-a parasit si s-a tinut tot timpul de capul meu sa ma las definitiv de viciul acesta. Ea nu consuma droguri si nu am indemnat-o vreodata sa faca asta. Trei ani s-a luptat cu mine sa ma las de aceasta meteahna", a aratat baiatul.

«Nu mai suportam durerea»

Dupa ce a reusit sa se lase de droguri, lui Andrei I. ii este teama de fostii sai prieteni, din cercul toxicomanilor, pentru ca "acestia se pot razbuna". "Am avut perioade de intrerupere, dar nu am reusit sa renunt. Ma inchideam in casa si intram in sevraj. Incepeam sa tremur, ma durea tot corpul si uneori luam drogul pentru ca nu mai suportam durerea. Alteori reuseam sa imi revin, dar ma intalneam apoi cu alti prieteni si nu ma puteam abtine. Am avut si cate trei luni de «abstinenta». Nu mai era vorba despre distractie, ci voiam sa scap de durere. Nu faceam altceva decat sa ne intalnim, sa stabilim de unde luam droguri in ziua respectiva si apoi sa ne drogam. Erau 6-7 prieteni de-ai mei care se ocupau cu asa ceva. Dintre ei, doar unul singur a reusit sa se lase. Era dependent din 1992", si-a mai amintit tanarul.

«Am renuntat doar cu ajutor de specialitate»

"Imi procuram drogurile din Bucuresti. Mergeam cu autocarul pana acolo, luam mai multe doze si ma intorceam cand le terminam. Patru ani a durat acest calvar. Simteam atunci ca nu mai merge nimic in viata mea, ca nu mai sunt in stare de nimic. Am fost internat la Bucuresti, la Spitalul Bagdasar trei saptamani, si apoi la centrul de postcura. Cand am incercat prima data sa ma las, eram singur. Nu mai stii atunci ce faci, te apuca niste dureri groaznice si apoi ajungi sa te dai cu capul de pereti. Eu am reusit doar cu ajutor de specialitate", s-a confesat valceanul.

Miruit de Episcopul Gherasim

La intalnirea cu Andrei a fost invitat sa participe si episcopul Ramnicului, Gherasim Cristea. Episcopul a considerat ca "Biserica s-a intors dupa Andrei, ca dupa un crestin ratacit". "Cel patit ii poate invata si pe ceilalti. La inceput sunt numai vise, apoi un intuneric, o distrugere, nu mai este alta nadejde decat moartea. Noi ne bucuram ca i-a dat Dumnezeu atat putere sa treaca peste aceasta incercare grea. Sper sa mai traiesc atat timp, incat sa il vad asezat la casa lui. Cum spune Evanghelia, cand un cioban are o turma de oi si se pierde una, el se intoarce dupa ea. Asa ne-am intors si noi pentru Andrei", a incheiat episcopul Gherasim. Acesta a facut la sfarsit o rugaciune si l-a miruit pe tanarul valcean.

Pe calea cea buna

In prezent, tanarul nu mai consuma droguri. Este intr-o stare destul de buna, deoarece a urmat si un tratament medicamentos adecvat. Postcura de reabilitare sociala va mai continua cateva luni. Tanarul este deosebit de inzestrat, posedand si o sensibilitate aparte. Este inteligent si are o mare putere de a studia.

El multumeste Centrului Antidrog Valcea care l-a ajutat extrem de mult. Centrul Antidrog a avut dese intalniri cu parintii sai, chiar de doua-trei ori pe saptamana. "Avem incredere in el, pentru ca este un tip destept si credem ca nu va recadea in acea plasa si va urma tratamentul prescris

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu