Faceți căutări pe acest blog

luni, 23 noiembrie 2009

Principalele zone de productie de droguri, surse ale consumului mondial










Dupa alcool, MARIJUANA este al doilea drog din punct de vedere al consumului.Marijuana
consta in frunze, flori, tulpine sau semin- te de cannabis tocate marunt. De asemenea mai poate fi gasita ca Sinsemilla, varful floral al plantei feminine de marijuana.In doze mici induce neliniste, o stare de relaxare, de visare si o crestere a apetitului.
Dozele mari creaza stari de confuzie, pierderi de identitate, fluctuatii emotionale, fantezii, halucunatii sau imagini distorsionate.







HASHISH-ul sau HASH cum mai este cunoscut este un extract de marijuana sub forma de
substanta gumoasa avand culori de la maro-auriu-deschis pana la negru.
Datorita concentratiei mai mari de THC este mult mai puternic decat marihuana. Se vinde in cantitati mici ambalate in folie de aluminiu(pudra) sau mici fiole(uleiul).Efectele hashish-ului sunt similare cu cele ale marijuanei dar mult mai puternice datorita concentratiei mari de THC.MARIJUANA si HASHISH au un miros specific, foarte puternic.




COCAINA se produce sub forma de pudra alba foarte fina care apoi este ambalata in folie de
aluminiu, pachete de hartie, plastic sau mici fiole.
La inceputul anilor ‘70 consumatorii au inceput sa trateze cocaina cu diverse produse chimice pentru ca acesta sa devina mai puternica.
Efectul inhalarii unei doze de cocaina dureaza aprox. 20 minute, timp in care consumatorul aparent este foarte energic, increzator, agitat si stimulat. Prezinta o dilatare puternica a pupilelor avand narile larg deschise ca pentru a inspira adanc, puternic. Dupa trecerea efectului se instaleaza o stare de profunda depresie, dorinta puternica de a avea o noua doza, neliniste, iritabilitate si o intensa oboseala mentala.
Supradoza cauzeaza agitatie extrema, insuficienta respiratorie si cardiaca si, in cele mai multe dintre cazuri, moartea.Din punct de vedere legal, cocaina este considerat ca fiind un drog din clasa A, producerea, posesia distribuirea si consumul fiind ilegale atragand dupa sine pedepse grele in conformitate cu legile romane si internationale.


Cel mai periculos dintre droguri este HEROINA. Acest drog creaza o dependenta totala impingand consumatorul la gesturi disperate ca furturi, jafuri, talharii, prostitutie si, de multe ori, crime. Heroina este un derivat obtinut din opium-ul de mac. Din acelasi grup de droguri mai fac parte si morfina sau codeina dar acestea sunt mult mai slabe decat heroina. In forma de pudra poate avea culori de la alb la maro inchis. In cele mai multe cazuri consumatorul isi injecteaza drogul dar sunt cazuri cand heroina este si inhalata.
Consumatorii aflati sub influenta heroinei au ochii lacrimosi, prezinta stari depresive profunde, apatie, scadere a activitatii fizice si greata. Frecvent apar stari de motaiala, consumatorul atingandu-si repetat sau zgariindu-si fata si nasul.
Efectul dureaza 4-6 ore.
Supradozele sunt extrem de periculoase. In cazul unei supradoze, se poate instala stare de coma cu respiratie foarte slaba scadere a temperaturii corpului insotita de transpiratii reci, lipicioase.
Cand heroina este injectata iar mai multi consumatori folosesc aceeiasi siringa, exista si riscul infectarii cu HIV sau cu diverse forme de hepatita.
Cocaina este considerat ca fiind un drog din clasa A, producerea, posesia distribuirea si consumul fiind ilegale atragand dupa sine pedepse grele in conformitate cu legile romane si internationale.


Moartea Alba

Un toxicoman a renuntat dupa 7 ani la droguri, dupa ce i-a promis mamei sale muribunde ca se va lasa de «moartea alba»


Un tanar din Ramnicu Valcea, dependent de droguri timp de sapte ani, a reusit sa renunte la viciul care i-a macinat viata. Tanarul a spus ca s-a hotarat sa renunte in cele din urma la heroina care ii devenise indispensabila abia atunci cand s-a aflat la pragul dintre viata si moarte. In perioada critica, baiatul consuma aproape un gram de heroina pe zi, ceea ce inseamna aproape 10 doze, si ajunsese sa nu mai deosebeasca fictiunea de realitate. Andrei I. cheltuia pe droguri 2.000 euro pe luna. In urma cu un an si jumatate, subcomisarul Constantin Durleci, seful Centrului Antidrog Valcea, a fost abordat de parintii tanarului. Acestia erau disperati si isi doreau din tot sufletul ca fiul lor sa fie salvat. Singurul lucru care l-a determinat pe Andrei sa se lase de droguri a fost promisiunea facuta mamei sale, bolnava de cancer, aflata pe patul de moarte. La numai doua luni de la momentul respectiv, mama baiatului a murit. Baiatul inca mai crede ca motivul pentru care mama lui s-a imbolnavit a fost el.

Atunci cand a inceput sa se drogheze, el nu a stiut care erau efectele drogului asupra sa. Pana acum, desi a trecut mai mult de o jumatate de an de la moartea mamei sale, tanarul s-a tinut de cuvant. In amintirea faptului ca parintii sai s-au adresat primii Centrului Antidrog Valcea pentru a-l salva, Andrei doreste acum sa fie un exemplu pentru alti tineri care au cazut in capcana "mortii albe". El provine dintr-o familie instarita, dar spune ca acest flagel poate acapara orice tanar, din orice mediu social. La solicitarea conducerii Centrului Antidrog Valcea, el a fost de acord sa isi spuna povestea.

«M-am drogat din curiozitate»

Pentru a-i proteja identitatea, politistii valceni i-au acoperit fata cu o cagula imprumutata de la Detasamentul Politiei de Interventie Rapida. "Am inceput intr-un cerc de prieteni, la Bucuresti, la un club. Era un drog care nu s-a mai fabricat apoi si ni l-a turnat cineva in cafea, cerandu-ne 25.000 de lei de fiecare. Asta era acum sapte ani. Mai intai am consumat droguri usoare, apoi am trecut la heroina si, in decurs de trei luni, deja ma injectam. La inceput am vrut sa vad cum este, dar heroina este mult mai puternica decat celelalte droguri si nu mi-am dat seama ca nu ma mai puteam opri. Nu m-am gandit niciodata ca mi-as fi putut pierde controlul. Drogul mi-a dat dependenta.

Le-am facut si parintilor mei viata un calvar", a spus Andrei.

«Vindeam lucruri din casa»

Andrei era in anul doi la o facultate din Bucuresti atunci cand a inceput sa consume droguri. "Am renuntat si la studii pentru droguri. Ajunsesem sa ma imprietenesc doar cu toxicomani, iar pe vechii prieteni ii contactam doar cand voiam sa imprumut bani de la ei. La inceput consumam doze in functie de ce bani aveam, intre 1 si 5 doze. Ajunsesem apoi si la 10 doze pe zi. Am luat bani de la parinti, de la cunostinte, iar cand nu mai aveam resurse, vindeam lucruri din casa. As fi facut orice pentru bani, pana la furt, la crima. Chiar si la spitalele de dezintoxicare se pot infiltra droguri, dar nu de catre personal, ci de cunoscuti din afara", a mai povestit tanarul.

Prietena sa i-a fost mereu alaturi

La inceput, familia baiatului nu a stiut ca acesta incepuse sa se drogheze, nici macar nu banuia ceva. Dar atunci cand au sesizat ca incep sa dispara diverse lucruri de valoare din casa, au inteles ca fiul lor apucase pe o cale gresita. "Familia mi-a fost alaturi, dar si prietena mea m-a ajutat foarte mult. Nu m-a parasit si s-a tinut tot timpul de capul meu sa ma las definitiv de viciul acesta. Ea nu consuma droguri si nu am indemnat-o vreodata sa faca asta. Trei ani s-a luptat cu mine sa ma las de aceasta meteahna", a aratat baiatul.

«Nu mai suportam durerea»

Dupa ce a reusit sa se lase de droguri, lui Andrei I. ii este teama de fostii sai prieteni, din cercul toxicomanilor, pentru ca "acestia se pot razbuna". "Am avut perioade de intrerupere, dar nu am reusit sa renunt. Ma inchideam in casa si intram in sevraj. Incepeam sa tremur, ma durea tot corpul si uneori luam drogul pentru ca nu mai suportam durerea. Alteori reuseam sa imi revin, dar ma intalneam apoi cu alti prieteni si nu ma puteam abtine. Am avut si cate trei luni de «abstinenta». Nu mai era vorba despre distractie, ci voiam sa scap de durere. Nu faceam altceva decat sa ne intalnim, sa stabilim de unde luam droguri in ziua respectiva si apoi sa ne drogam. Erau 6-7 prieteni de-ai mei care se ocupau cu asa ceva. Dintre ei, doar unul singur a reusit sa se lase. Era dependent din 1992", si-a mai amintit tanarul.

«Am renuntat doar cu ajutor de specialitate»

"Imi procuram drogurile din Bucuresti. Mergeam cu autocarul pana acolo, luam mai multe doze si ma intorceam cand le terminam. Patru ani a durat acest calvar. Simteam atunci ca nu mai merge nimic in viata mea, ca nu mai sunt in stare de nimic. Am fost internat la Bucuresti, la Spitalul Bagdasar trei saptamani, si apoi la centrul de postcura. Cand am incercat prima data sa ma las, eram singur. Nu mai stii atunci ce faci, te apuca niste dureri groaznice si apoi ajungi sa te dai cu capul de pereti. Eu am reusit doar cu ajutor de specialitate", s-a confesat valceanul.

Miruit de Episcopul Gherasim

La intalnirea cu Andrei a fost invitat sa participe si episcopul Ramnicului, Gherasim Cristea. Episcopul a considerat ca "Biserica s-a intors dupa Andrei, ca dupa un crestin ratacit". "Cel patit ii poate invata si pe ceilalti. La inceput sunt numai vise, apoi un intuneric, o distrugere, nu mai este alta nadejde decat moartea. Noi ne bucuram ca i-a dat Dumnezeu atat putere sa treaca peste aceasta incercare grea. Sper sa mai traiesc atat timp, incat sa il vad asezat la casa lui. Cum spune Evanghelia, cand un cioban are o turma de oi si se pierde una, el se intoarce dupa ea. Asa ne-am intors si noi pentru Andrei", a incheiat episcopul Gherasim. Acesta a facut la sfarsit o rugaciune si l-a miruit pe tanarul valcean.

Pe calea cea buna

In prezent, tanarul nu mai consuma droguri. Este intr-o stare destul de buna, deoarece a urmat si un tratament medicamentos adecvat. Postcura de reabilitare sociala va mai continua cateva luni. Tanarul este deosebit de inzestrat, posedand si o sensibilitate aparte. Este inteligent si are o mare putere de a studia.

El multumeste Centrului Antidrog Valcea care l-a ajutat extrem de mult. Centrul Antidrog a avut dese intalniri cu parintii sai, chiar de doua-trei ori pe saptamana. "Avem incredere in el, pentru ca este un tip destept si credem ca nu va recadea in acea plasa si va urma tratamentul prescris

Deschide Ochii


Deschide ochii...spune NU drogurilor

Poze cu Toxicomani














Statistici dorguri in Romania

Ti le spun sec, poate inainte de a incerca sa fi trendy-fancy-cool te vei gandi de doua ori.

Media de varsta a consumatorilor frecventi a ajuns la 17-19 ani.

Sunt 35.000 de consumatori in Romania.

Sunt 24.000 de consumatori in Bucuresti.

Rata deceselor in randul consumatorilor creste galopant cu aproximativ 25% pe an.

Numai 2.000 de persoane au cerut asistenta pentru dezintoxicare.

Peste 80% din cei chestionati au afirmat ca au inceput sa se drogheze cu marihuana.

Marturia unui toxicoman. Final.

L-am prezentat ca “19 ani, V.B., student”.

V-am rugat sa cititi si sa incercati sa-l intelegeti inainte de a-l condamna.

Am vazut… empatia a fost foarte mare si feed-back-ul foarte pozitiv. Provocati discutia asta cand va intalniti cu prietenii, sunt sanse sa impiedicati din fasa inca o drama.

Referitor la “19 ani, V.B., student”… nu se mai poate face nimic. S-a sinucis acum ceva vreme.

Marturisirea unui TOXICOMAN


Nu mai stau sa-ti spun alte vorbe pompoase, il las pe el sa vorbeasca. Tu poate-ti faci timp sa citesti. Poate chiar intelegi ceva. Nu te grabi sa-l condamni, in primul rand intelege-l… ATENTIE, MATERIALUL ESTE DUR!

19 ani, V.B., Student:

Simteam ca ma strange o gheara invizibila de gat.

Nu mi mai suportam familia, mama, fratele. Furasem totul din casa, sa vand, sa-mi procur doza.

Acum nu mai am bani… Nu stiu cum, fur, fac ceva, omor, si tot fac rost.

Simti ca durerea oaselor te ameteste crunt, ca innebunetsi la propriu, iti dau lacrimile si te gandesti ca venele astea pline de intepaturi sunt atat de goale…si cu fiecare clipa care trece, nu ai cu ce sa le umpli si sa-ti domolesti durerea asta fizica!

Traiesc cu spaima ca maine voi fi mort daca nu mai iau! Nu pot scapa, am fost la dezintoxicare dar nu mai pot. Am vointa anihilata, nici macar dragostea fata de cei dragi nu a invins in cazul meu. Durerile astea fizice, crunte, faptul ca nu poti respira si starea de sevraj te omoara la propriu.

Sunt sclav si orice as face, nu mai pot scapa. Tremur uite, si acum, vezi? (arata mainile care strang crunt o sticla de apa minerala, tremurand haotic).

Am 19 ani , stii? Daca te uiti la mine, imi dai cu cel putin 10 ani mai mult. Mi-am furat singur tineretea si sigur mor. Ai mei sunt disperati, mama e in depresie de un an. Au incercat tot, si politie, si tot.

Mai, cand nu iti iei doza (si acum sunt de cativa ani pe heroina) simti ca efectiv te spargi in mii de farame si pierzi contactul, simti ca nu mai ai puncte de reper si ti-e atat de erau….

Trebuie sa iau doza, sa-mi revin kiar si pt cateva minute de falsa rezistenta…deja nu mai e placere, e sclavie… altfel te omori luandu-ti gatul.

La inceput luam lsd sau iarba… acum heroina… inainte le combinam… Cand imi iau doza, simt o indiferenta si o detasare…nu iti mai pasa de nimic, esti linistit. Cand iti revii dupa ce trece efectul, doresti linistea aceea inapoi. Nu vrei sa ti mai tiuie urechile. Nu vrei sa mai vezi pisici pe pereti, fiare in minte scormonind in creierul deja gol.

Culmea e ca, in momentul efectului, ti se acutizeaza simturile. Te simti cel mai cel. Apoi, trece efectul si nu mai simti nimic, dar NIMIC pt nimeni, nici macar pt tine.

Ce simti, e fizic… durerea crunta, furia ca nu ai doza, indiferenta… incepi sa te tai pe brate cu un cutit, ca sa maschezi durerea sevrajului cu alta durere, dar nu scapi. Poate scapa cei cu adevarat puternici. E marea mea dragoste, sunt cu totul al drogului. Nu-mi mai apartin mie insumi.

Ma uit la voi, astia din jur si de pe strada. Dragoste? Neah. Viata frumoasa? Ce e aia?

Ma intrebi de ce am inceput sa iau? Nu am sa-ti spun ca am inceput pentru ca tata o batea pe mama, sau pentru ca frate meu e bolnav psihic, sau pentru ca nu aveam bani de una si alta, nu!Nici macar pt ca aveam anturaj care se ocupa cu asa ceva.

Nu, a fost alegerea mea si numai a mea. Am ales un drum de pe care nu vreau sa ma intorc, nici macar cu riscul mortii. O idée as vrea, dar durerea este mai puternica decat mine. Nevoia, simtul!

Ma uit la mama si nu simt decat mila. Fata de ea, de mine, de toti cei din jur, caci le-am furat si lor vietile. Si cu toate astea, abia astept urmatoarea doza. Nu imi doresc deloc sa ma trezesc dimineata si sa nu am doza…e atat de parsiv drogul!

================

Ai citit si ai participat la o farama din drama unui toxicoman. Ce parere ai?

Spuneti NU DROGURILOR

Drogurile (substante nocive)

Daca vom incerca sa definim sanatatea, atunci vom spune despre ea ca reprezinta armonia dintre trup si suflet. “Intrucat nimeni vreodata nu si-a urat trupul sau” (Ef. 5,29) fiecare are datoria de a se ingriji de sanatatea si de integritatea lui.

Din perspectiva gandirii crestine lipsa ingrijirii propriului trup este asimilata pacatului sinuciderii, considerat pacat impotriva Sfantului Duh.

Omul actioneaza impotriva propriului trup atunci cand consuma droguri sau substante cu actiune nociva asupra sanatatii acestuia. Dar ce sunt DROGURILE?

1) Def: Conform DEX-ului drogul este o substanta de origine vegetala, animala sau minerala care se utilizeaza la fabricarea unor medicamente si ca stupefiant. Efectul stupefiant este o inhibare a centrilor nervosi, fapt ce provoaca o inertie fizica si psihica. Folosita mult o substanta stupefianta conduce la dependenta, la necesitatea unor doze crescute si la sevraj, cand nu mai este luata cu regularitate. Astfel depistam urmatorii pasi in consumul de droguri:

2) Pasii: curiozitatea stimulata de reclame

obisnuinta

dependenta

sevrajul

sinuciderea lenta - Astfel se incalca porunca “Sa nu ucizi”.

3) Clasificarea principalelor droguri si efectele lor

a) Inhalantii care sunt solventi organici ca: benzina, eterul, aurolacul, uleiul. Ei pot produce deteriorari grave ale creierului, stomacului, sistemului nervos, inima, ficat.

b) Sedativele sunt medicamente cu rolul de a linisti S.N.C-ul. Fac parte din aceeasi categorie:

barbituricele

somniferele

nebarbituricele

tranchilizantele

Foarte periculoase sunt amestecurile acestora cu alcool. Se poate instala coma.

c) Excitantele stimuleaza S.N.C provocand excitabilitate, vorbire rapida si neclara, frisoane, transpiratie, puls marit, insomnie.

Excitante: cocaina

amfetaminele

Efecte negative: anxietate, iritabilitate, depresii paranoide.

d) Halucinogenele care modifica modul de a vedea si auzi al consumatorului.

Ele produc imagini si sunete in mintea consumatorului, euforie, depresie, pupile dilatate.

Halucinogene: heroina – creeaza dependenta

L.S.D-ul face ca perceptia culorilor sa se intensifice, obiectele din preajma iau forme bizare, simturile sunt confuze si distorsionate (pacientul vorbeste cu copacii, aiureaza, devine violent, tentativa de sinucidere).

Canabis sativum (canepa indian=)

Canabisul nu produce dependenta fizica, motiv pentru care unele state l-au legalizat (in Romania, posesia si folosirea ei constituie un delict), fiind considerat un drog “usor”. Este nociv in combinatie cu alcoolul. Sevrajul are simptome asemanatoare gripei.


DROGUL – PERICOL PENTRU TOŢI!

Principalii termeni referitori la droguri:

  • drogul - este substanţa licită sau ilicită al cărei consum (din motive medicale sau din alte motive) determină fenomene de dependenţă şi toleranţă.

Ex: alcoolul, tutunul, tranchilizantele, amfetaminele, cannabis, cocaina, opiul şi derivaţii săi, methadona, LSD, solvenţii.

  • dependenţa - este fenomenul caracterizat prin nevoia imperioasă sau persistentă de a continua utilizarea drogului, ignorând consecinţele în plan fizic, psihologic şi social, în scopul obţinerii unei stări de bine sau pentru a evita starea de disconfort generată de întreruperea consumului substanţei respective.

  • toleranţa - este fenomenul de adaptarea a organismului consumatorului la prezenţa unei substanţe denumite generic „drog”.

  • sevrajul – denumit şi „sindrom de abstinenţă” reprezintă un ansamblu de simptome fizice şi psihice, ce apare la întreruperea administrării unei substanţe psihoactive, la administrarea unei doze insuficiente din această substanţă sau după administrarea unui medicament cu proprietăţi antagoniste faţă de cea psihoactivă.